Lubię ciasta, których nie da się zepsuć. Ten przepis wydawał się być bardzo szybki i prosty w wykonaniu – się nie pomyliłam 😉 Jednak przejdźmy do sedna: wypiek jest intensywnie kakaowy, ciężki i wilgotny w środku. Dodatek owoców idealnie komponuje się ze smakiem głębokiej czekolady. Pycha! Ciasto idealne do popołudniowej kawy.
Ciasto zrobiłam z przepisu ze strony: kuchniaagaty.pl (bardzo lubię ten blog 🙂 – polecam ).
Brownie z malinami i jeżynami
„Składniki:
- czekolada gorzka – 200g
- masło – 200 g
- cukier brązowy – 1 i 3/4 szklanki (edit.: ja dałam pół na pół białego i trzcinowego cukru)
- jajko – 4 szt
- mąka pszenna – 1 i 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
- sól – 1/4 łyżeczki
- maliny – ok. 1 szklanka (dodałam też jeżyn)
Sposób przygotowania
Masło roztop z czekoladą, wolno podgrzewając w małym rondelku. Ostudź.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj 1/2 porcji
masła z czekoladą, sól i mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz, dodaj resztę cezkolady.
Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż owoce, piecz ok. 35 minut w temp. 180 oC.”
Smacznego 🙂