Bushimi Sushi Burrito – zdrowy i smaczny fast food w Poznaniu!

Bushimi Sushi Burrito jest już z nami od przeszło miesiąca. Jak się dowiedzieliśmy – to drugi otwarty lokal tego typu w Polsce! Pierwszy otworzył się warszawski OM NOM NOM Sushito.

bushimi_sushi_burrito_poznan_kuchniapoznan-4

Czym w takim razie jest specjał zwany Sushi Burrito? To fusion kuchni japońskiej i meksykańskiej, który został wymyślony i spopularyzowany w USA (szczególnie znany w Nowym Jorku). I tak jak w motoryzacji auta hybrydowe udanie łączą moc silnika spalinowego z ekologicznymi walorami silników elektrycznych, tak i w tym przypadku bardzo dobrze wyszedł romans obu na pozór skrajnie odmiennych kuchni. Sushi burrito jest bowiem po prostu dużą rolką sushi – rozmiarów burrito, gdzie tradycyjny japoński ryż owinięto klasycznym nori i wzbogacono najróżniejszymi dodatkami i sosami.  Wszystko to jest łączone naprzemiennie w różnych kompozycjach, a efekt tego wszystkiego jest naprawdę smaczny i ciekawy.

bushimi_sushi_burrito_poznan_kuchniapoznan-8

W trakcie naszej wizyty sprawdziliśmy dwie rolki:

EBI TEMPURA (pół rolki 15 zł / cała rolka 26 zł) – krewetka w japońskim cieście, guacamole, kapusta konserwowa, kukurydza, marchewka, szpinak, sos tonkatsu. Rolkę Ebi Tempura chcieliśmy nieco bardziej pikantną, więc zamówiliśmy ją w wersji custom z dodatkowymi sosami picante majo i jalapeño majo.

oraz

SASHIMI (pół rolki 19 zł / cała rolka 34 zł) – tuńczyk, łosoś, paluszek krabowy surimi, awokado, guacamole, brązowe grzybki shimeji, marynowana rzepa takuan, tykwa kampio, marchewka, ogórek, szpinak, sałata lodowa.

bushimi_sushi_burrito_poznan_kuchniapoznan-11

Obie rolki dały radę! Po pierwsze wszystkie składniki są naprawdę wysokiej jakości (właścicielem Bushimi jest właściciel Kyokai Sushi – dla nas to gwarancja świetnego poziomu: sprawdźcie naszą recenzję KYOKAI). Tekstura rolki jest ciekawa w odbiorze: warzywa są bardzo chrupiące, posiekane w drobną julienne, trochę jak w słynnych wietnamskich kanapkach – bahn mi. Fresh & crispy! Delikatna ryba i miękko otulający ryż owinięty płatem algowym tworzą zgraną całość. Rolkę w zależności od upodobań warto podkręcić sosem sojowym lub jednym z dostępnych majonezowych dipów.

bushimi_sushi_burrito_poznan_kuchniapoznan-6

Sashimi to kompozycja najdroższa ze wszystkich, nie zawierająca ryżu, a wypełniona po brzegi warzywami i rybą. Dzięki temu doskonale można poczuć smak surowego tuńczyka i łososia, których ilość jest naprawdę zadowalająca. Z uwagi braku ryżu Sashimi jest też bardzo lekką i zdrową propozycją. Nam do gustu jednak bardziej przypadła wersja z krewetką w tempurze. Była bardziej wyrazista i mięsista. Bardziej streetfood’owa po prostu.

bushimi_sushi_burrito_poznan_kuchniapoznan-9

W Bushimi oprócz rolek zamówiliśmy przekąski i zupę:

bushimi_sushi_burrito_poznan_kuchniapoznan-7

KIMCHI (9 zł porcja)

WAKAME GOMA (9 zł porcja)

Obie smaczne. Kimchi nabrała mocy. Jest aromatyczna i pikantna. Wakame Goma glony morskie, dość słone z mocno wyczuwalnym sosem sojowym.

MISO (7 zł porcja)

Zupa przypadła nam do gustu najmniej. Była w naszej opinii trochę nijaka, ale biorąc pod uwagę cenę nie należało się spodziewać raczej niczego więcej.

Na deser spróbowaliśmy:

LODY ZIELONĄ HERBATĄ I SEZAMEM (4 zł/gałka)

bushimi_sushi_burrito_poznan_kuchniapoznan-2

BROWNIE (7 zł)

bushimi_sushi_burrito_poznan_kuchniapoznan-1

Lody były naprawdę smaczne i ciekawe. Co do brownie – mamy podzielone zdania.

Michał jest fanem brownie klasycznego, ciężkiego, sycącego i przede wszystkim mokrego. Dla wszystkich odstępstw mówi – nie. Dlatego lody są wg niego zdecydowanie lepsze od raczej suchego brownie. I w jego opinii lepiej zrobicie jeśli w Sushi Buritto skupicie się na tym, w czym są najlepsi – na sushiburrito. Zdaniem Ani brownie było smaczne, jednak lepiej wiedzieć co dostaniemy – a dostaniemy solidny kawał ciasta, które pieczone było bez mąki i z dużą ilością orzechów, przez co w konsystencji przypomina bardziej blok czekoladowy, niż brownie.

Podsumowując – sushiburrito to sycąca i smaczna opcja na szybki posiłek. Dwie połówki spokojnie zaspokoją nawet większy głód. I nie obciążą Waszych organizmów, ponieważ są to raczej lekkie (i lekkostrawne) pozycje. Wcale nas nie dziwi, że zyskały taką popularność w Stanach. Opcja zdrowego fastfoodu – bardzo chętnie! Szkoda tylko, że u nas poczujemy różnicę w portfelu – jednak cena kebaba jest 2krotnie niższa 😉

bushimi_sushi_burrito_poznan_kuchniapoznan-10