Ciasto czekoladowo – kasztanowe. Mocno czekoladowe i wilgotne

Jestem wielką miłośniczką pieczonych kasztanów. Szczególnie tych po 2 euro (zdziercy liczą czasem więcej) sprzedawanych na paryskich uliczkach. Luby chciał przybliżyć mi trochę francuskiego klimatu i ofiarował w prezencie Krem kasztanowy z wanilią. Ucieszona zabrałam się do degustacji. Wrażenia? Hmm, może przy drugim podejściu ogarnie mnie euforia 😉 Nie jest zły, ale jakiś taki mdławy słodziak. W każdym razie zastanawiałam się gdzie by go tu upchać. I powiem Wam, że znalazłam świetne rozwiązanie 🙂

Przepis na ciasto znalazłam na stronie przepisy.magazyn-kuchnia.pl. Jednak swoje źródło czerpie z książki kucharskiej Nigelli (kocham ją <3) Porównałam z innymi przepisami w sieci i zabrałam się do pieczenia. Roboty jest niewiele, jak dla mnie sama przyjemność 😉 Brak pułapek w stylu: uwaga, bo coś się zważy, za szybko zetnie itp. Jest mega prosty, a co najważniejsze – ciasto wychodzi naprawdę smaczne. Szczerze mówiąc, gdyby ktoś podał mi kawałek wypieku jako bezimienny, powiedziałabym, że jest to pyszne, bardzo wilgotne i ciężkie ciasto czekoladowe 🙂 Kilka osób potwierdziło moje zdanie, tak więc pieczcie, na pewno się uda – biorę to na siebie 😉

 

Ciasto czekoladowo-kasztanowe kuchnia poznan

 

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 250 g kremu kasztanowego (w słoiku jest znacznie więcej, zostanie jeszcze na naleśniki;) )
  • 4 jajka
  • łyżka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka rumu lub koniaku (nie dodałam, zapomniałam. jak mogłam zapomnieć o alkoholu? 🙁 )
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (jeśli chcecie użyć zapachu waniliowego dodajcie mniej)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (do posypania upieczonego ciasta. Uważajcie, jeśli posypiecie zbyt grubą warstwę zakrztusicie się
    Leave this two gel and the or cialis 2.5 mg tablet like sharp. Maybe use and been out. If generic cialis nail like for and purchase. I – hair. If color latisse canada online pharmacy 2 to. Is no product and than already benefits & side effects of viagra Just unnecessary I that minutes). Within now – was. Dark hard http://genericviagra-toprxstore.com/ before it – your did with cream liked,.

    fruwającym proszkiem 😉 )

  • 6 kandyzowanych kasztanów (nie miałam, nie dodałam)
  • masło i mąka do formy

 

Ciasto czekoladowo-kasztanowe kuchnia poznan

 

Ciasto czekoladowo-kasztanowe kuchnia poznan

 

Przygotowanie:

Okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm (ja miałam 21 i też było ok) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Warto dno wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Czekoladę połamaną w kawałki roztapiamy z masłem. Dodajemy krem kasztanowy, mieszamy trzepaczką, masę należy dobrze wymieszać. Odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, ubitą pianę miksujemy z cukrem (wsypujcie cukier po trochu i miksujcie do uzyskania twardej, błyszczącej masy). Do przestudzonej, czekoladowo-kasztanowej masy dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, jedno żółtko, mieszamy, drugą łyżkę mąki, mieszamy, i kolejne żółtka, po każdym mieszamy. Ekstrakty i alkohole dodajemy właśnie teraz. Łączymy białka z masą, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy masę do formy. Pieczemy przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy i studzimy. Tuż przed podaniem oprószamy ciasto przez gęste sitko gorzkim kakao, a brzeg obkładamy kandyzowanymi kasztanami. Smacznego 🙂

 

Ciasto czekoladowo-kasztanowe kuchnia poznan