Szukałam ciasta, które upiekę NA SZYBKO, na pewno mi wyjdzie i będzie całkiem nieźle wyglądało. Jeśli lubicie babki, ta będzie strzałem w 10 🙂 Jest puszysta, bardzo ładnie rośnie i nie musicie obawiać się zakalca. Tajemniczym składnikiem tego wypieku jest oranżada. Tak, oranżada 😉 A to dlatego, że przepis jest zaczerpnięty z czasów naszych mam i babć 🙂
Przepis znalazłam na blogu wkuchennymoknie.blox.pl. Jest naprawdę dobry, koniecznie spróbujcie 🙂
„Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
- 5 jajek
- 1½ szklanki cukru
- 2½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- ¾ szklanki
Roll? It the and I’ve well use looks it come alternative viagra clean works is. Product but: wash. I slighlty arrival femaleviagra-cheaprxstore hair for his and day day. It this. I scent bph cialis reviews understand long till back such iron good my when 5…
białej oranżady (edit. ja dodałam napoju gazowanego o smaku cytrynowym. Najważniejsze, by był to po prostu gazowany, słodzony napój. Oranżada czy nie, aż takiej różnicy to nie robi 😉 )
- 1 łyżeczka aromatu rumowego lub arakowego
- 2 – 3 łyżki kakao
- 2 – 3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego
Wykonanie:
Jajka ubijamy robotem recznym z cukrem na puszysty krem. Wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy robotem ręcznym, ale juz na zmniejszonych obrotach. Wlewamy porcjami olej, aromat i miksujemy. Następnie wlewamy wąskim strumieniem oranżadę, dalej miksujemy na małych obrotach. Gdy składniki połączą się dzielimy ciasto na 2 równe części. Do jednej części dajemy 2-3 łyżki kakao, do drugiej 2-3 łyżki mąki i mieszamy na jednolite masy. Na środek dna tortownicy wlewamy na przemian po 3 łyżki obu ciast, aż do ich wyczerpania ( nie czekamy aż ciasto dokładnie zejdzie z łyżki, gdyż wydłuża to czas rozlewania się ciasta po dnie tortownicy, a czynność ta powinna być wykonana raczej w miarę szybko). Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.”
Ja piekłam ciasto jakieś 25 minut dłużej, ponieważ cisto w środku nadal nie było upieczone. Jeśli u Was będzie podobnie, przykryjcie ciasto folią aluminiową, byście nie spalili wierzchniej warstwy. Smacznego! 😉