Nie ma prostszego i smaczniejszego deseru na lato! 😉 Stwierdzenie jest dość odważne, ale naprawdę przygotowuje się go błyskawicznie, a efekt końcowy robi wrażenie. Chrupiący spód pokryty czekoladowym, sernikowym musem, do tego puszysta warstwa mascarpone ze śmietanką zwieńczona górą przepysznych truskawek. IDEAŁ! 🙂 I pewniak: robiłam go w tym miesiącu 5 razy i smakował KAŻDEMU.
Inspiracją do tego przepisu była tarta z bloga Kwestia Smaku. Jednak postanowiłam przepis znacznie uprościć i ostatecznie podawać go w pucharkach, ponieważ w formie tarty się za bardzo rozpadał. Za każdym razem robię deser tak naprawdę na oko. Więc jeśli zmienicie trochę proporcje nie zaszkodzi do musowi 😉
Składniki:
– ciasteczka na spód (moje ulubione to Łakotki kakaowe, mogą być Oreo lub jakie Wam się tylko zamarzą 😉 )
– serek mascarpone 500g
– Nutella około 150g
– mocno schłodzona śmietanka 30% lub 36% 250ml – 350ml
– 3 łyżki cukru pudru (jeśli macie mało słodkie truskawki dajcie więcej)
– truskawki na wierzch
– opcjonalnie listki bazylii lub mięty
Wykonanie:
Kruszymy ciasteczka na miazgę i wykładamy nimi spody pucharków. Połowę serka mascarpone mieszamy na gładką masę z Nutellą, wykładamy gotowy mus na ciasteczka. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej cukier puder. Łączymy ubitą śmietanę z resztą mascarpone (najlepiej w 3 etapach: dodajcie 1/3 mascarpone do śmietany, wymieszajcie, kolejna część mascarpone, wymieszajcie…) i wykładamy gotową masę na czekoladowy mus. Deserki trzymamy w lodówce. Truskawki układamy przed samym podaniem, dekorujemy listkami bazylii/mięty. Proste? Bardzo! Smacznego 🙂
Jeśli bardzo Wam zależy na podaniu deseru w formie tarty do ciasteczek dodajcie około 2 łyżek roztopionego masła. Masa ciasteczkowa wytworzy wtedy zwarty spód. Rozsypcie go na spód naczynia, mocno go dociskając i schowajcie na pół godziny do lodówki.
Jeśli chcecie trochę przyoszczędzić użycie 250g mascarpone i 250g ricotty. Ricotta wymieszana z nutellą daje bardzo podobny smak do mascarpone, a jest trochę tańsza 🙂