Jogurtowy sernik na zimno z owocami lata – lekki, prosty i pyszny!

Uwielbiam to ciasto, a właściwie deser, ponieważ nie wymaga pieczenia. To przepis do którego wracam nie tylko latem, zimą świeże owoce zastąpcie mrożonymi – efekt będzie równie zadowalający 🙂 Koniecznie wypróbujcie.

Proste – jedyna trudność polega na dokładnym rozpuszczeniu żelatyny; szybkie w wykonaniu – cierpliwość jest potrzebna tylko na etapie tężeniu ciasta (porada: użycie mrożonych owoców przyspieszy ten proces), lekkie i stosunkowo niskokaloryczne – ser zastępujemy jogurtem greckim, pięknie wyglądające i po prostu bardzo smaczne. W ciemno możecie dodać do ulubionych, na mojej liście wisi tam już od dawna 😉

Aaa i najważniejsze, w oryginalnym przepisie ostały użyte jagody i borówki amerykańskie. Jednak możecie użyć swoich ulubionych owoców, bądź ich mieszanki. Maliny, truskawki, wiśnie, brzoskwinie, pomarańcze, śliwki – jedynym ograniczeniem jest Wasza wyobraźnia 😉

 

jogurtowy sernik na zimno z jagodami kuchniapoznan

 

Przepis ze strony Moje Wypieki

Spód:

Ciasto możecie wykonać bez spodu, zrobić je na biszkopcie lub dno wyłożyć kupnymi biszkopcikami. Ja zrobiłam je z ciastek Łakotek kakaowych i było naprawdę pyszne 🙂 (Uważam, że Łakotki smakują na spodzie ciast lepiej niż popularne Oreo. Nie mają tylko tak spektakularnego koloru 😉 Wykonanie: 2/3 opakowania pokruszyć na miazgę, roztopić czubatą łyżkę masła i połączyć z okruchami, szczelnie wypełnić spód, ugniatając dłonią.

Składniki:

  • 750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (bądź zapach waniliowy lub cukier wanilinowy)
  • 130 g cukru pudru, przesianego
  • 24 g żelatyny w proszku
  • 200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 350 g jagód lub borówek amerykańskich, świeżych lub mrożonych (lub innych owoców)

W większym naczyniu wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii (bądź zapachem waniliowym lub cukrem wanilinowym) i cukrem pudrem. Odłożyć.

Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Sprawdzić między opuszkami palców – nie powinno być w niej grudek. Gdyby były – podgrzać lekko w mikrofali lub nad parą wodną (nie gotować) i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: tężeje szybko). Dodać jagody (mogą być zamrożone, nie powinny być jednak zbite w jedną bryłkę) lub borówki amerykańskie (je wcześniej odmrozić i osuszyć na papierowym ręczniczku). Wymieszać.

Przygotować formę o średnicy 23 cm, najlepiej z ceramicznym spodem i silikonową obręczą (tradycyjną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz). Do formy przelać masę jogurtową z jagodami, wyrównać.

Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika.

Dodatkowo:

  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki jagód
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki zmiksować w malakserze (lub blenderem). Rozsmarować po wierzchu sernika.

Wierzch możecie dodatkowo przyozdobić owocami. Niech będzie na bogato! 😉

Przechowywać w lodówce.

jogurtowy sernik na zimno z jagodami kuchniapoznan