Kuchnia włoska to wysokiej jakości składniki i proste, szybkie w wykonaniu dania. Wbrew pozornie prostej recepturze, sztuką jest przygotowanie dobrego, klasycznego włoskiego dania. Jednak jeszcze większą – przełamanie klasyki i nie oderwawszy się od tradycji, zaskakiwanie oraz nieustanne zachwycanie smakiem. Witamy w naszym mieście restaurację, której nie obce są oba oblicza kuchni włoskiej.
Tydzień temu mieliśmy przyjemność uczestniczyć w degustacji nowego, jesiennego menu restauracji Lugana. Usytuowanie lokalu w City Parku od razu narzuca dwa skojarzenia: wysoki poziom (świetna konkurencja jeśli chodzi o restauracje oraz wysokie oczekiwania tamtejszych gości) i niemałe ceny. I tak, kuchnia jest naprawdę dobra, a ceny po prostu adekwatne do jakości składników i dań. Za dobrą kuchnię, umiejętności kucharzy, poziom obsługi, finezję dań i świeże owoce morza warto zapłacić trochę więcej, niż za codzienny obiad.
Wnętrze jest niewielkie, raczej kameralne, eleganckie, ale bez nadęcia. To miejsce, do którego aż się prosi zabrać swoich bliskich na obiad bądź kolację. Kelnerzy świetnie sprawdzają się w obsłudze większych grup gości – na degustacji pojawiła się grupa 30 osób, która płynnie dostawała kolejne talerze z daniami o odpowiednich temperaturach. Kuchnia włoska, to kuchnia rodzinna, szczera, pełna dialogów i interakcji. Otwarta kuchnia jeszcze bardziej podkreśla jej charakter.
Z drugiej strony, w Luganie widzimy też miejsce, które sprawdzi się na bardziej intymne spotkania, z przyjaciółką, przyjacielem, bądź ukochaną osobą. Lokal idealny na randki – jesteśmy pewni, że spontaniczna wizyta w Luganie zaimponuje Waszej drugiej połowie.
A teraz
hair I in.
przejdźmy do konkretów. Jedzenia.
(Dodamy tylko, że selekcję win mają naprawdę wyborną – zdajcie się na rekomendacje obsługi).
Menu Lugany zaspokoi gusta zarówno kulinarnych amatorów, jak i osoby, które chętnie z kuchnią eksperymentują. Znajdziecie w nim klasyczne: przystawki (mule w białym winie, krewetki), makarony (spaghetti di mare) czy desery (semifreddo, tiramisu), jak i dania, w których wykazał się wyjątkowy miłośnik kuchni włoskiej – szef kuchni – Norbert Miśkowiec. Sympatycy owoców morza szczególnie pokochają to miejsce – restauracja dba, by były naprawdę świeże.
Dwa dania szczególnie zachwyciły nas i wszystkich, pozostałych gości – bez wyjątku! Dla nich po prostu musicie odwiedzić restaurację w najbliższym czasie:
1. Przystawka: kasztany, rozmaryn, dynia, szalotka, smardze, pancetta (39 pln).
Niesamowita kompozycja smaków, słodkie, lecz trochę wytrawne, fantastyczne, rozpływające się w ustach. Rozbudzające zmysły.
2. Deser: Panna Cotta, olej z dyni, pestki dyni z cynamonem, dynia (16 pln).
Deser, który po prostu zachwyca. Tradycyjna Panna Cotta została wzbogacona wytrawnymi dodatkami z pestek dyni i niezwykle aromatycznym (lecz zrównoważonym w daniu) cynamonem. Nieoczywisty dodatek fantastycznego oleju nadaje nowego wymiaru Panna Cotcie. Mamy wrażenie, że wznosi tradycyjny deser poziom wyżej. A dla wielu takie stwierdzenie może brzmieć bluźnierczo.
Zdjęcia pełnych porcji dań znajdziecie poniżej. My dania degustowaliśmy.
Ukochane przez nas kasztany, rozmaryn, dynia, szalotka, smardze, pancetta – 39 pln.
Carpaccio z ośmiornicy, cytryna, czosnek, wodorosty – 38 pln.
Pierś z kaczki, pomarańcza, jabłko, wędzona śliwka, anyż, burak, dynia, Marsala Secco – 48 pln.
Dość klasyczne w smaku, lecz idealnie dopracowane danie.
Makarony (od lewej):
Linguini, włoska trufla, żółtko – 46 pln;
Ravioli, wołowina, kasztany, musztardowiec – 36 pln;
Gnocchi, podgrzybek, kasztany, Parmigiano Regianno – 29 pln;
Risotto del Pastro, salami, czerwone wino, peperoncino – 34 pln.
Wszystkie świetne. Ania pokochała Gnocci (delikatnie słodkie, rozpływające się w ustach kluski, z ostrym parmezanem i aromatycznymi grzybami), Michał zachwycił się Ravioli (ach to mięso i kasztany!) i Risotto (niezwykle winne, delikatnie ostre w smaku).
Ośmiornica alla Romana, czarny makaron, mule, szalotka – 58 pln.
Dla fanów intensywnych smaków ryb, owoców morza i sosu pomidorowego.
Stronę www restauracji znajdziecie: TUTAJ
Facebooka restauracji: TUTAJ
Instagrama restauracji: TUTAJ