Jeśli lubicie łososia i szpinak, po prostu pokochacie ten obiad. Ja pokochałam pierwszy raz częstując się nim u znajomej. Inspiracje czerpała z programu Ugotowani. Nie dość, że pyszny, luksusowy, to jeszcze tak prosty i szybki w wykonaniu. Oto moja, idealna wersja zapiekanego łososia ze szpinakiem w cieście francuskim. Idealnie soczystego w środku i chrupiącego na zewnątrz. Włączajcie już piekarniki 😉
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
opakowanie szpinaku mrożonego (forma dowolna, może być mrożony)
ser feta*
ok. 0,5kg łososia
sól, pieprz, czosnek
ziarna sezamu lub płatki migdałowe do posypania
roztrzepane jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
* opcjonalnie inne sery: mascarpone (nada kremowego smaku), z niebieską pleśnią (charakterystyczna goryczka) itp.
Przygotowanie:
Rybę oczyścić, umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni łyżeczkę masła, chwilę przysmażyć 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku, wrzucić na patelni szpinak. Gdy będzie miękki dodać pokrojone w kostkę sery. Odstawić do przestudzenia.
Rozłożyć ciasto francuskie (zostawiam je na papierze, w które było zawinięte) i układać warstwowo łososia oraz szpinak (jak na zdjęciu). Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypań sezamem i włożyć do rozgrzanego do 200stopni piekarnika. Piec około 25-30 minut (obserwujcie ciasto francuskie, by za bardzo się nie przybrązowiło). Podawać z lekką sałatką (sałata, pomidorki, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, dla fantazji można dorzucić pestki granatu, pestki słonecznika itp.).