Na łazarskim rejonie bywa kolorowo! Nasza wizyta w restauracji salon z ogrodem

Salon z ogrodem to stosunkowo nowe miejsce na kulinarnej mapie Poznania. Restauracja otwarta w listopadzie zeszłego roku mieści się w kamiennicy przy ul.Limanowskiego na poznańskim Łazarzu. Dobrze, że w końcu do niej trafiliśmy.
???????????????????????????????

 

Restauracja składa się z niewielkiej, jasnej sali (salonu) oraz ogrodu znajdującego się na dziedzińcu. Niestety z uwagi na obecną pogodę nie mieliśmy możliwości w pełni docenić jego walorów. Jesteśmy przekonani, że wraz z nadejściem cieplejszych dni będzie on mocnym argumentem za tym, by ponownie pojawić się w salonie z ogrodem. Mocnym, ale nie przesądzającym. Ogród ogrodem bowiem, ale to w końcu jedzenie jest w restauracji najważniejsze!

A że za kartę w salonie z ogrodem odpowiada osobiście Wojciech Carlos Wojtkowiak to i w tym aspekcie jest dobrze. Ba, nawet bardzo! W całej karcie widoczny jest wyraźny pomysł jaki szef kuchni miał do przekazania, a kolejne degustowane dania są dowodem, że posiada odpowiednią wiedzę i umiejętności, by nas do niego przekonać. Z założenia kuchnia w salonie z ogrodem ma być opartą na sezonowości kuchnią polską – z dużym ukłonem w kierunku wielkopolski – w nowoczesnym wydaniu. I taką właśnie jest. Menu nie bazuje na składnikach wyszukanych, importowanych za ciężkie pieniądze z innych krajów czy regionów. Nie znajdziecie tam egzotycznych ryb ani owoców morza. Zjecie natomiast śledzia, kopytka, galart bądź wielkopolski do bólu, przepyszny żur salonowy oraz kaczkę z pyzą.

 

Spośród degustowanych dań najbardziej smakował nam:

  • krem z pieczonego czosnku – pyszny, nad wyraz słodki wspaniale uzupełniony przez czarną soczewicę i aromatyczne borowiki,
  • galart z golonki – rzadko widywany w kartach konkurencji, a tu przyrządzony z wielką uwagą,
  • kopytka z pesto pietruszkowym – duże, pozytywne zaskoczenie w dziale „past”,
  • udko z kaczki – smaki oraz sposób podania inne niż w Modrej Kuchni, ale wrażenie wywarło na nas równie pozytywne! – top liga.

Ale szczerze? Nie pożałujecie żadnej pozycji (my przetestowaliśmy ich 11!). Do tego rozsądne ceny w połączeniu z dobrą jakością i niemałymi porcjami. A wszystko to jak widzicie na zdjęciach podane w bardzo atrakcyjny sposób.

Facebooka restauracji znajdziecie TUTAJ.

 

Menu z cenami:

menu zima layout-page-001

 

Foto 1 – amuse – bouche: wędzony łosoś, wędzony twaróg, puder cytrynowy

???????????????????????????????
Foto 2 – zupa – krem z pieczonego czosnku, czarna soczewica, borowik

???????????????????????????????

 

???????????????????????????????

 

Foto 3 – pierożek z pieczonym dorszem, szpinak, sos maślany, chips z parmezanu

???????????????????????????????

 

Foto 4 – galart z golonki, jajko, palone masło, natka pietruszki, czarnuszka, emulsja cytrynowa

???????????????????????????????

 

Foto 5 – kopytka, pesto pietruszkowe, jajko 64C, suszone pomidory, salami picante

???????????????????????????????

 

Foto 6 – śledź bałtycki, puree z natki pietruszki, czarna soczewica, pieczone cebulki, papryka

???????????????????????????????

 

Foto 7 –  udko z kaczki, modra kapusta, domowe pyzy

???????????????????????????????

 

Foto 8 – polędwica wołowa, smardze, madera, szpinak, puree z pieczonych ziemniaków

???????????????????????????????

 

 

Dodaj komentarz