Jesień to długie, chłodne wieczory, gruby koc, gorąca herbata i… kawałek pysznego placka. Najlepiej takiego, którego przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil. Przetestowałam przepis na „najłatwiejsze ciasto świata” z blogu Moje Wypieki. I faktycznie jest turbo szybkie oraz proste w wykonaniu. Dlatego przekazuję przepis dalej!
Przepis ten to w skrócie owoce zalane ciastem biszkoptowym. Odkąd sięgam pamięcią, moja mama piekła podobne ciasto, gdy chciała przygotować wypiek na szybko. Zawsze smakowało wyjątkowo dobrze! Z jabłkami, śliwkami, malinami, truskawkami. Znikało z blachy zanim jeszcze wystygło. Ten przepis jest bardzo podobny i prawie tam samo smaczny (po maminy skieruję się do źródła i też go opiszę). Prawie 😉
Składniki:
4 jajka, rozmiar L
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki pszennej, przesianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, przesianego z mąką
1 łyżeczka aromatu waniliowego
500-600 g owoców (tu śliwek)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą osiągnąć temperaturę pokojową.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo (po łyżce) cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru (otrzymujemy gęstą, błyszczącą pianę). Miksujemy i dodajemy kolejno: żółtka,
cienkim strumieniem wlewamy olej i aromaty. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.
Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy owoce (śliwki miąższem do góry) i wciskamy je delikatnie w ciasto.
Pieczemy godzinę w temp. 175ºC (do tzw. suchego patyczka).
Przepis z Moich Wypieków – kliknij TUTAJ.
Zrobilam i naprawde smaczne jest to ciacho!
Dzięki! Cieszymy się 🙂