Najłatwiejsze, jesienne ciasto ze śliwkami

Jesień to długie, chłodne wieczory, gruby koc, gorąca herbata i… kawałek pysznego placka. Najlepiej takiego, którego przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil. Przetestowałam przepis na „najłatwiejsze ciasto świata” z blogu Moje Wypieki. I faktycznie jest turbo szybkie oraz proste w wykonaniu. Dlatego przekazuję przepis dalej!

 

10668164_608374975942113_879133630_n

 

Przepis ten to w skrócie owoce zalane ciastem biszkoptowym. Odkąd sięgam pamięcią, moja mama piekła podobne ciasto, gdy chciała przygotować wypiek na szybko. Zawsze smakowało wyjątkowo dobrze! Z jabłkami, śliwkami, malinami, truskawkami. Znikało z blachy zanim jeszcze wystygło. Ten przepis jest bardzo podobny i prawie tam samo smaczny (po maminy skieruję się do źródła i też go opiszę). Prawie 😉

 

Składniki:

4 jajka, rozmiar L

3/4 szklanki cukru

0,5 szklanki oleju

1,5 szklanki mąki pszennej, przesianej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, przesianego z mąką

1 łyżeczka aromatu waniliowego

500-600 g owoców (tu śliwek)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą osiągnąć temperaturę pokojową.

Oddzielamy białka jaj od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo (po łyżce) cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru (otrzymujemy gęstą, błyszczącą pianę). Miksujemy i dodajemy kolejno: żółtka,

cienkim strumieniem wlewamy olej i aromaty. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.

Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy owoce (śliwki miąższem do góry) i wciskamy je delikatnie w ciasto.

Pieczemy godzinę w temp. 175ºC (do tzw. suchego patyczka).

 

10638179_610240559088888_2096523109_n

 

Przepis z Moich Wypieków – kliknij TUTAJ.

2 Comments

  1. wisnia87 pisze:

    Zrobilam i naprawde smaczne jest to ciacho!

    1. Ania i Michał pisze:

      Dzięki! Cieszymy się 🙂

Comments are closed.