Najlepsza PIZZA w Poznaniu – TOP 3

Zobaczcie nasz subiektywny przewodnik po najlepszych pizzeriach w Poznaniu!


Od kilku lat w Poznaniu mamy BOOM na świetne pizzerie! Nie trzeba wybierać się do Włoch, by zjeść dobrą pizzę! Jesteśmy wielkimi fanami tych placków! (Oraz zapomnianych w Polsce podpłomyków. Apelujemy o ich kręcenie 😉 )

Jak powinna smakować najlepsza pizza?

Kiedyś chodziło o cienkie i chrupiące ciasto – obecnie jest to standard. Chyba, że idziemy na pizzę neapolitańską 😉 W takim razie dodatki! Najwyższej jakości. Świetny sos bazowy, mozarella, ilość składników. Ogólnie smak musi zachwycać – już przy podstawowej pizzy, jaką jest Margherrita (to dla nas wyznacznik klasy pizzerii).

Klimat miejsca i pomysłowe kompozycje. To chyba główne kryterium przy ostatecznych wyborze restauracji na obiad. Miejsce, do którego chcemy wracać. Oto lista takich miejsc, poznańskich pizzerii, do których regularnie wracamy!

KOLEJNOŚĆ PRZYPADKOWA 😉


FRONTIERA na ul. Ratajczaka

(na ulicy Szewskiej znajdziecie inny, bardziej klasyczny rodzaj ciasta, naszym typem jest zdecydowanie ta z Ratajczaka).

To restauracja serwująca pizzę neapolitańską. Czym się charakteryzuje? Pulchnymi rantami ciasta i cienkim, wilgotnym środkiem. Taką pizzę trzeba lubić, by docenić jej smak. My uwielbiamy! Wracamy tu chyba najczęściej 😀 Boski pomidorowy sos, świetne dodatki! A wszystkie placki w bardzo dobrych cenach. Każdy to sobie ceni 😀 Lubicie mięso i ostre klimaty? Koniecznie wybierzcie pozycje z ndują (rodzaj włoskiej kiełbasy) – zdecydowane TOPY Michała. Ania za to jest fanką dodatku mascarpone – próbowaliście kiedyś? <3

Frontierę lubimy też za lokalizację (centrum miasta + blisko na deser 😀 Do lodziarni Kolorowa 😀 ), przyjemne wnętrze, które jest klimatyzowane w upały 😀 Szybki serwis (pizza potrzebuje kilkudziesięciu sekund w piecu), miłą obsługę. Frontiero! Dorzućcie jeszcze eko słomki i tap water, a będzie idealnie 🙂

Znajdziecie ich na Facebooku i Instagramie


SUSZONE POMIDORY i Suszone Pomidory na wynos

Pizza na cienkim, bardzo chrupiącym cieście? Checked!
Świetne składniki – checked! Ciekawe kompozycje – checked! Przykładowo hit tego lata: figa, mascarpone, szynka parmeńska, albo pizza, którą ostatnio wycofano z karty (prosimy WRÓĆ!) BIANCA TARTUFO – z sosem bianca, mozzarellą, salsą truflową, jajkiem, parmezanem i oliwą truflową. Jakie to było dobre!

Tutaj warto wspomnieć, że kochamy ich placki w opcji BIANCA. Nie są to po prostu pozbawione pomidorowego sosu pizze z pustymi, suchymi miejscami. Suszone jako bazę stosują biały, śmietanowy sos, który jest petardą! Nie lubimy suchego, cienkiego ciasta 😉

PIZZA NA WYNOS?
Restaurację znajdziecie na Wildzie, jest dość spora, przyjemnie urządzona – lubimy! Przez miejsce zamieszkania (Piątkowo), jesteśmy zdecydowanie częstszym gościem ich oddziału NA WYNOS 😀 Kto by pomyślał, że pizza na cienkim cieście może być pyszna w dowozie? Szczerze? Wątpiliśmy. Ale jest świetna! Do tego tak blisko, że odbieramy ją osobiście ;D

PS bardzo lubimy ich oliwy smakowe – na własne oczy widzieliśmy (podejrzeliśmy^^) produkcję – ileż to czosnku przeciskają, by uzyskać tak dobrą oliwę czosnkową! Mniam i zdrowo!

Znajdziecie ich na FACEBOOKU (Fb na wynos) i Instagramie.


PRZYJEMNOŚĆ

Pizzeria, w której jest tak niesamowita atmosfera, że produkt czasem schodzi na drugi plan. Pewnie tylko dlatego, że jest świetny!. Tutaj zjecie jeszcze inny rodzaj ciasta – ciasto długodojrzewające. Pulchne, momentami (na brzegach) ciężkie. Musicie spróbować! W Przyjemności serwują pizzę kalifornijską. Każdy placek opiera się na bazie: pomidory San Marzano DOP i mozzarella fior di latte.

PIZZA PROSTO Z KALIFORNI
Co dalej? Dalej to się dzieje! Jak to w Kalifornii – zasad brak. Głównym celem jest przyjemność (a przynajmniej tak się mawia 😀 ). Przykładowe kompozycje: Philly cheesesteak z 2 rodzajami sera – mimolette i chedarem, grillowanym stekiem z antrykotu, zieloną papryką, pieczarkami i cebulą; Spicy Blue Wave z rukolą, sosem z pomidorów, mozzarellą fior di latte, pikantną kalabryjską kiełbasą nduja oraz serem burrata. Ich menu cały czas się zmienia!

TIP: Pizza z burattą jest przesztosem! JEst dostępna? Koniecznie bierzcie. Ser przypomina mozarellę, jest bardziej kremowy i lejący. O.M.G. <3

LOKAL: regularnie powiększany, wylewający się na okoliczne trawniki. Ludzie chcą tu być! Tutaj czas płynie wolniej.

Znajdziecie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE.


Na koniec dodamy, że jest to ranking bardzo subiektywny. Cały czas się zmienia. Znamy wiele wspaniałych pizzerii w naszym mieście i cznajlepszeoznani!na blaawsto je polecamy. Jednak to do tych wybieramy się najczęściej.


Dodaj komentarz