Posiadanie blendera bardzo ułatwia (przede wszystkim przyspiesza) robienie wszelkich mikstur zupopodobnych. W praktyce wystarczy nam bulion, warzywo, jogurt, bądź śmietana oraz 10-15 minut, by przygotować posiłek na ciepło. Nic prostszego! Czy smacznego? Oczywiście, jak wszystko na naszym blogu 😉
Najprostsza zupa z zielonego groszku
Składniki:
– 500 ml bulionu (najlepiej domowej roboty, jednak raz na jakiś czas kostka rosołowa też nie powinna Wam zaszkodzić 😉 )
– 400 g mrożonego bądź świeżego groszku
– jogurt lub śmietana
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przepis:
Do wrzącego bulionu dodajemy groszek, gotujemy ok. 5min, aż zmięknie. Blendujemy (można przetrzeć przez sitko). Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, śmietanę. Chwilę podgrzewamy., Podajemy z grzankami.
Wskazówka: jeśli nie macie wprawy i boicie się, że zważycie śmietanę, użyjcie śmietanki 30% lub 36%. Ewentualnie możecie ją zastąpić mlekiem. Śmietaną 18% bądź jogurtem ozdabiajcie zupę nalaną już do talerza.