Zupa z zielonego groszku – obiad w 15 minut

Posiadanie blendera bardzo ułatwia (przede wszystkim przyspiesza) robienie wszelkich mikstur zupopodobnych. W praktyce wystarczy nam bulion, warzywo, jogurt, bądź śmietana oraz 10-15 minut, by przygotować posiłek na ciepło. Nic prostszego! Czy smacznego? Oczywiście, jak wszystko na naszym blogu 😉

 

Najprostsza zupa z zielonego groszku

Składniki:

– 500 ml bulionu (najlepiej domowej roboty, jednak raz na jakiś czas kostka rosołowa też nie powinna Wam zaszkodzić 😉 )

– 400 g mrożonego bądź świeżego groszku

– jogurt lub śmietana

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Przepis:

Do wrzącego bulionu dodajemy groszek, gotujemy ok. 5min, aż zmięknie. Blendujemy (można przetrzeć przez sitko). Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, śmietanę. Chwilę podgrzewamy., Podajemy z grzankami.

Wskazówka: jeśli nie macie wprawy i boicie się, że zważycie śmietanę, użyjcie śmietanki 30% lub 36%. Ewentualnie możecie ją zastąpić mlekiem. Śmietaną 18% bądź jogurtem ozdabiajcie zupę nalaną już do talerza.

 

1795508_604284422974770_368423360_n