Kawałki orzechów, skórka pomarańczy, dużo cynamonu… to klucz do udanego, świątecznego wypieku. Pierniczki piekę już kolejny rok z rzędu. Są wyśmienite. Inne od tych, które znamy na co dzień. Cytrynowy lukier wydobywa głębię ich smaku.
Przepis doszlifowała Dorota, autorka bloga Moje Wypieki. Wyszedł wyśmienicie. Musicie go przetestować 🙂
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- pół szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*
Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.
Masło i miód roztopić w garnku. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma pozostać lekko ciepła).
Do suchych składników wlać ciepłą masę miodową, dodać owoce. wymieszać. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia (zgęstnieje).
Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć łyżką.
Piec w temperaturze 180ºC przez 12-15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche i twarde). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.
Dwa lata z rzędu już dzięki Wam to piekę. Szkoda, że macie mniej przepisów teraz, niż kiedyś. Ale wiadomo, testowanie restauracji <3 <3
A skąd bierzecie dodatki? Polewy, dekoracje? Polecam savpol 🙂
Pierniki Lebkuchen jakoś mi się nie komponują wielce z dodatkami. ale inne ciasto jasne. do sprawdzenia 🙂