Niemieckie pierniczki – Lebkuchen. Przepyszne!

Kawałki orzechów, skórka pomarańczy, dużo cynamonu… to klucz do udanego, świątecznego wypieku. Pierniczki piekę już kolejny rok z rzędu. Są wyśmienite. Inne od tych, które znamy na co dzień. Cytrynowy lukier wydobywa głębię ich smaku.

piernik_staropolski_przepis_kuchnia_poznan-2

Przepis doszlifowała Dorota, autorka bloga Moje Wypieki. Wyszedł wyśmienicie. Musicie go przetestować 🙂

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

Masło i miód roztopić w garnku. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma pozostać lekko ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę miodową, dodać owoce. wymieszać. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia (zgęstnieje).

Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć łyżką.

Piec w temperaturze 180ºC przez 12-15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche i twarde). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

pierniczki_pierniki_najlepszy_przepis_szybkie_pyszne_kuchnia_poznan-2

3 Comments Add yours

  1. Fanka napisał(a):

    Dwa lata z rzędu już dzięki Wam to piekę. Szkoda, że macie mniej przepisów teraz, niż kiedyś. Ale wiadomo, testowanie restauracji <3 <3

  2. Ania napisał(a):

    A skąd bierzecie dodatki? Polewy, dekoracje? Polecam savpol 🙂

  3. Monia napisał(a):

    Pierniki Lebkuchen jakoś mi się nie komponują wielce z dodatkami. ale inne ciasto jasne. do sprawdzenia 🙂

Dodaj komentarz