Restauracja OSKOMA – fine dining w Poznaniu. 3 czapki Gault & Millau 👨‍🍳

Postawiliśmy sobie ostatnio za cel odwiedzić najlepsze wg przewodnika Gault&Millau Polska restauracje w Poznaniu 😎😎 Po 3 czapki mają: Restauracja MUGA (to tam zostawiliśmy 600pln 💸💸) Restauracja A NÓŻ WIDELEC (gdzie byliśmy kilkukrotnie), a w miniony weekend w końcu trafiliśmy do Oskoma na Jeżycach 🙌 Cieszymy się, że mamy takie miejsca! 🖤🖤

W Oskomie jest elegancko i mimo serwisu w białych rękawiczkach – bez nadęcia 😊 Kuchnia jest wyśmienita, największe wrażenie wywarły na nas pięknie klejone pierogi z 1go zdjęcia 👉 z rakami w sosie z pomidorów i białej porzeczki (49pln) 🥟🍎❤❤ Karta weekendowa ma trochę tańsze propozycje, a same kompozycje dań na tym nie tracą, wręcz przeciwnie – intrygują! Dobraliśmy z niej jeszcze grillowanego kalafiora z jajkiem, kluskami ziemniaczanymi i sosem orzechowym (39pln) oraz deser – drożdżowy placek z lodami z buraka i sosem (18pln). Co do deseru trochę bardziej nam przypadł do gustu z menu a la carte – miodownik (32pln), który okazał się być czekoladową kulą pełną niespodzianek o różnych konsystencjach i stopniach słodkości 😍😍 I to go znajdziecie na naszym zdjęciu (przedostatnie😎). Z karty głównej zjedliśmy jeszcze barszcz z kiszonych buraków na wędzonej gęsi, salceson z gęsiny, obwarzanek, pasztet z gęsich wątróbek (28pln) i żebro wołowe, ziemniak, brokuł, burak, biała porzeczka i sos z wędzonych śliwek (49pln).

Wyszliśmy szczęśliwi! I mamy ochotę tam wrócić 😉 Także – warto!

PS Rodzice! Jest przewijak i kącik dla dzieci 👶