Mam dla Was jak zwykle najprostszy przepis świata, z którego zrobicie efektowny torcik na każdą okazję. Nie tylko latem 😉 Lekki, puszysty deser prawdopodobnie posmakuje każdemu, a szczególnie fanom owoców i galaretek. Samo wykonanie zajmuje minuty. Musicie tylko zachować cierpliwość przy tężeniu galaretki. Jednak jeśli użyjecie mrożonek, masa zmieni konsystencję na stałą w maksymalnie pół godziny 🙂
Oprócz smaku, wyglądu i stopnia trudności wykonania, deser ma jeszcze jedną zaletę: cenę. Do zrobienia torciku potrzebujecie zaledwie 4 produktów 🙂
Składniki na tortownicę ok.20 cm:
– 2 galaretki (proponuję dwa smaki dla urozmaicenia)
– mały kubeczek śmietanki 36%
– owoce (świeże, mrożone, z puszki – nadadzą się każde, z wyłączeniem ananasa i kiwi, które uniemożliwiają tężenie galaretki)
Wykonanie:
Rozpuścić jedną galaretkę w 250ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć zmiksować ją ze schłodzoną śmietanką na puszystą masę. Miksujcie tak długo, aż zacznie gęstnieć. Wylejcie na blaszkę. Po stężeniu warstwy wysypcie na wierzch owoce (u mnie maliny) i zalejcie drugą, schłodzoną i tężejącą, przygotowaną już zgodnie z przepisem na
opakowaniu galaretką. Na wierzch wysypcie pozostałe owoce (np. borówki). Wstawcie do lodówki. Podajemy po całkowitym stężeniu 🙂 Smacznego 🙂
wygląda pysznie