Boję się drożdży. Nie wiem dlaczego brak mi do nich serca. O zgrozo, wypieki drożdżowe smakują mi najbardziej ze wszystkich istniejących na kuli ziemskiej. Z problemami należy walczyć. Ja póki co ich unikam i szukam przepisów, które nie mają nic wspólnego z instrukcjami: wyrabiaj, wyrośnij, wyrabiaj, wyrośnij, poczuj, że obdarzasz ciasto matczynym uczuciem, niech stanie się gładkie jak pupcia niemowlaczka… Tyle w temacie. Znalazłam super przepis na pączki bez drożdży.
Standardowo przepis jest prosty, tani i zawsze wychodzi (nie zawsze mam do czynienia z przepisami dla lenia, lecz fakt, najchętniej się nimi z Wami dzielę). Pączki zrobicie w 15 minut, a będą równie smaczne i delikatne jak te wyrabiane godzinami.
Składniki:
– 300 g serka homogenizowanego waniliowego
– 3 jajka
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– olej do głębokiego smażenia
– cukier puder (bądź drobny cukier do wypieków) i opcjonalnie cynamon do posypania gotowych pączków
Przepis:
Serek roztrzepać z jajkami, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie wymieszać.
W szerokim i płaskim garnku (lub głębokiej patelni) rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Niedużą łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Od czasu do czasu maczajcie łyżkę w odłożonym oleju, wtedy ciasto nie klei się do łyżki. Smażcie do złotego koloru.
Gotowe pączki
odkładajcie na jednorazowe ręczniki do odsączenia. Jeszcze ciepłe posypcie cukrem (z cynamonem).
Szklanka mleka w dłoń. Tłusty czwartek z tym przepisem będzie wyjątkowo udany 🙂