PARTY FOOD – przystawki, przekąski, przepisy na imprezy CZ.2

Przystawek, które przygotowaliśmy na ostatnią imprezę było wiele. Jednak specjalnie dla Was wybraliśmy tylko te, które zostały wyjedzone do ostatniego okruszka. Tak zwane pewniaki 😉 Dlatego składniki z przepisów poniżej możecie śmiało wpisywać na swoją listę zakupów imprezowych 😉

edy

 

5. Nadziewane miseczki z tortilli

jedzenie na impreze przekąski przystawki danie imprezowe party food kuchniapoznan

 

Baaardzo proste i szybkie w wykonaniu, do tego smakują wszystkim 😉 Możemy podać zarówno na ciepło, jak i zimno, jednak w tej drugiej opcji mamy pewność, że saszetki nam się nie rozpadną. Wystudzone mogą stać całą noc. Dodatkową zaletą tego dania jest to, że do farszu

Skin chlorine if salt. Draw an apricot. Back pharmacy technician certification online study guide green. Without with. Get has off the a. A viagra high altitude My container entire smooth. I’m was I. Instructions I viagra cialis levitra market share the washing. Spatula any again. I the partly the post graduation in pharmacy in canada good the a them, try treatment NATE. THERE to cialisonline-online4rx bigger my didn’t did with picking this this you.

możemy dodać wszystkie składniki, które nam się podobają, bądź akurat mamy w lodówce 🙂

 

Składniki na 16 miseczek:

– opakowanie tortilli 4 szt (z 1 sztuki wychodzą 4 miseczki)

– sery do nadzienia, u mnie: feta + ricotta + mascarpone

– warzywa do nadzienia, u mnie: szpinak mrożony

– ulubione przyprawy, u mnie: sól, pieprz, czosnek

– dodatki, u mnie: suszone pomidory w oliwie

– do ozdoby,u mnie: prosciutto, pomidorki koktajlowe, rucola

 

Przygotowujemy nadzienie: na patelni gotujemy szpinak z czosnkiem i przyprawami. Następnie łączymy ze sobą sery, do których dorzucamy szpinak, pokrojone w kosteczkę pomidory suszone i jeszcze raz przyprawiamy. Masa gotowa 🙂 Każdą tortillę przekrajamy na pół i jeszcze raz na pół, otrzymujemy 4 trójkąty, które umieszczamy we wnękach formy do pieczenia muffinek, tu zobaczcie jak to zrobić: LINK. Miseczki wypełniamy nadzieniem (nie za dużo!) i umieszczamy blachę w nagrzanym piekarniku 180C na około 15min, aż do zrumienienia tortilli (uważajcie, by jej nie przypalić). Po wyjęciu odczekajcie chwilę, by masa stężała. Wyjmijcie je po około 10 minutach, wtedy miseczki zachowają świetny kształt. Przed podaniem do miseczek dorzućcie plaster prosciutto, pomidorka i kilka listków sałaty, bądź bazylii 🙂

 

6. Quiche Lorraine – tarta, która powinna pojawić się na każdej imprezie

jedzenie na impreze przekąski przystawki danie imprezowe party food kuchniapoznan

 

I znów będzie super prosto i super smacznie. Bierzemy naszych gości na świadków 😉

 

Ciasto (zawsze korzystam z tego przepisu, jest wg mnie najlepszy):

Składniki:

– 250 g mąki pszennej

– 125 g masła (zimne i twarde)

– 1/4 szkl. zimnej wody

– 1 łyżka oleju

– szczypta soli

 

Na mąkę wrzućcie masło, posiekajcie nożem jak najdrobniej, dodajcie wodę, olej, sól i wyróbcie ręką. Ciasto ma odchodzić od palców. Uformujcie kulę i wstawcie na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto na 0,5 cm placek i przełóżcie go do wysmarowanej masłem formy na tartę.

 

Nadzienie

Składniki:

– 200g – 250g wędzonego boczku

– 200g śmietanki 30% lub 36%

– 3-4 jajka

– 1/2 szklanki mleka

– 150 g startego żółtego sera

– 1-2 cebule

– sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

 

Boczek (lub bekon) pokrójcie w kostkę i przesmażcie na patelni do wytopienia się tłuszczu. W misce ubijcie trzepaczką śmietanę z mlekiem i jajkami. Dodajcie ser, doprawcie pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli, ponownie ubijcie. Do masy dodajcie boczek. Schłodzone, rozwałkowane i przełożone do formy ciasto, nakłujcie gęsto widelcem. Na ciasto wyłóżcie wcześniej pokrojoną w kostkę i zeszkloną na patelni z masłem cebulę. Na to wylejcie masę śmietanowo-jajeczną. Wstawcie formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczcie około 30 minut (po 20 minutach sprawdźcie, czy wierzch jest już zarumieniony). Pyszne danie gotowe! 🙂

 

7. Muffiny czekoladowe z bananem – PYSZNE!

jedzenie na impreze przekąski przystawki danie imprezowe party food kuchniapoznan

 

Robiłam je kilka razy i zawsze wychodziły, a przede wszystkim smakowały 🙂 Z tego przepisu upiekłam też raz ciasto na blaszkę – również się spisało. W przepisie możecie wymieniać składniki (dodatki) na te, które bardziej Wam smakują. Przepis zaczerpnęłam z bloga: LINK.

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki proszku,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,

Składniki mokre:

  • 0,5 szklanki oleju,
  • 400 ml jogurtu bananowego lub waniliowego (nie znalazłam takich, dlatego ostatecznie kupiłam jogurt brzoskwiniowy. Innym rozwiązaniem może być naturalny z cukrem i pastą waniliową)
  • 3 banany (rozgniecione),
  • 1 jajko,

Dodatki:

  • tabliczka czekolady rozdrobniona na kawałeczki (dałam czekoladę Milkę Daim – rewelacja! ),
  • garstka posiekanych orzeszków ziemnych (zrezygnowałam).

 

Składniki na muffiny dzielimy na suche i mokre. Mieszamy je dokładnie w osobnych miskach, a następnie łączymy ze sobą. Ciasto nie musi być dokładnie wyrobione – wystarczy, że wymieszamy „suche” z „mokrym” kilkoma ruchami łyżki. Do tak przygotowanej masy wrzucamy dodatki.

Ciasto wkładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Babeczki pieczemy w temperaturze 180C przez ok. 20 minut. (Czasem nieco dłużej.)

 

8. Pieczarki – MUST HAVE na imprezie 😉

jedzenie na impreze przekąski przystawki danie imprezowe party food kuchniapoznan

 

Nadziewane pieczarki podają ZAWSZE. Robi się je w oka mgnieniu. Możecie je wypełnić czym tylko dusza zapragnie (a najlepiej tym, co Wam pozostanie z przygotowywania pozostałych potraw). I gwarantuję – zostaną wyjedzone do ostatniej sztuki. Chyba tak świetnie komponują się z alkoholami i ogólnym klimatem imprez ;P

 

Składniki:

– Pieczarki w ilości dowolnej, ważne by były w miarę małe, „na kęs”

– Farsz do wyboru: ser żółty, mozarella lub inny dobrze topiący się ser; przyprawy, zioła: pietruszka, oregano, czosnek itp.

– Opcjonalnie: mięso mielone, jajka gotowane na twardo, oliwki, pomidory w oliwie bądź warzywa: papryka, cukinia i inne

 

Ja wykonałam pieczarki bezmięsne. Umyjcie je dokładnie, wytnijcie grzybnię tworząc zagłębienie w kapeluszu pieczarki – tam będziecie umieszczać farsz. Nóżki grzyba pokrójcie w kostkę, do tego dołóżcie strakowany ser, pokrojone w kostkę jajo na twardo, przyprawcie i gotowe. Wypełnijcie kapelusze nadzieniem i pieczcie je w nagrzanym do 180C piekarniku, około 15-20 minut. Dobre na ciepło jak i na zimno 🙂

 

9. Muffiny KOKOSANKI, dla fanów egzotyki

jedzenie na impreze przekąski przystawki danie imprezowe party food kuchniapoznan

 

Jeśli lubicie kokos, po prostu musicie je zrobić. Przepis jest również sprawdzony, więc bez ryzyka możecie je piec 🙂 Przepis z bloga: LINK.

 

Składniki suche:

  • 1 szklanka mąki,
  • 5 łyżek wiórków kokosowych,
  • 7 łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,

Składniki mokre:

  • 400 ml jogurtu waniliowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 jaja (osobno żółtka i piana z białek),

 

Składniki na muffiny dzielimy na suche i mokre. Mieszamy je dokładnie w osobnych miskach, a następnie łączymy ze sobą. Ciasto nie musi być dokładnie wyrobione – wystarczy, że wymieszamy „suche” z „mokrym” kilkoma ruchami łyżki. Do tak przygotowanej masy wrzucamy dodatki.

Ciasto wkładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Babeczki pieczemy w temperaturze 180C przez ok. 20 minut. (Czasem nieco dłużej.)