Poznań po raz pierwszy bierze udział w akcji Restaurant Week – festiwalu najlepszych, miejskich restauracji w Polsce. Dzięki uprzejmości organizatorów Culinary Fest mieliśmy przyjemność przetestować menu jednej z restauracji, biorących udział w wydarzeniu. Dziś kilka słów o menu degustacyjnym restauracji Wieniawskiego5.
Koncept wydarzenia jest prosty. 11-17 maja. Najlepsze restauracje z Poznaniu, w każdej 3-dniowe menu za 39 zł. Menu w dwóch wersjach: mięsnej i bezmięsnej.
Niestety nie możecie odwiedzić restauracji spontanicznie (jak można było robić na akcjach Culinary Fest). Musicie wcześniej dokonać rezerwacji na stronie: http://
A teraz przejdźmy do Wieniawskiego5. Był to nasz pierwszy posiłek w tej restauracji. Lokal w ostatnim czasie zmienił swój koncept menu i cen w nim występujących na bardziej przystępne. Jednak, jak się okazało, nie boi się eksperymentów kulinarnych. Kucharze chętnie bawią się konsystencją, strukturą i smakiem.
Co jedliśmy?
Przystawka:
Świeże liście szpinaku, krem balsamico, truskawki, cannelloni malinowe
Danie główne:
Ravioli ze słoną ricottą, sos beurre blanc, zielone szparagi, estragon
Deser:
Truskawki sauté, zielony pieprz, wiekowy ocet balsamiczny, bazylia, sorbet z zielonej herbaty
Makaron canelloni w przystawce był połączeniem wyłącznie malin i agaru (środka żelującego). Danie główne raczej proste, lecz ciekawe. Chrupiące, cieniutkie paseczki surowych szparagów były strzałem w dziesiątkę. Deser najbardziej nas zaintrygował. Marynowany pieprz i ocet balsamiczny świetnie komponują się z truskawkami i zielonymi lodami.
Było naprawdę smacznie. Uwielbiamy takie festiwale. Za niewielkie pieniądze możecie zjeść lekki (bo prawda jest taka, że niewielki) obiad z deserem w najfajniejszych miejscach miasta. Oczywiście
wykupiliśmy już kilka rezerwacji – bądźcie z nami na bieżąco: https://www.facebook.com/KuchniaPoznan 🙂
Ważne linki:
Wydarzenie Restaurant Week na Facebooku
Facebook organizatora Culinary Fest
Facebook restauracji Wieniawskieg5