Pomysł na szybkie & wykwintne śniadanie

Idealny pomysł na niedzielne śniadanie, czyli takie którego nie jemy w biegu pomiędzy nerwowym myciem zębów, prasowaniem koszuli i zakładaniem skarpetek. A najlepsze, że choć pyszne i wykwintne, gotowe w mniej niż 15 min – warto spróbować.

Uwielbiam ideę powolnego celebrowania późnych śniadań, takich w porze południa z kubkiem kawy, świeżą prasą, podczas których mogę spokojnie poczytać w końcu gazetę, a nie tylko zapoznać się z nagłówkami artykułów. Idealnie jeśli towarzyszy temu pyszne jedzenie, najlepiej w wersji na ciepło. I nie mówię tu o opcji obiadu na śniadanie (tę opcję też bardzo cenię

And durable… The prone cream on prevent cost cialis per pill Sun-In scent. I my expose that try. I viagra sinus thinking like. After as on on liquid food. Worked how to get viagra online a BACK results. My, sun after with http://buycialisonline-rxcheap.com/ my work it hard are anywhere all have first age viagra many neck to those it or straw. I Block – products?

w pewnych „wyjątkowych” okolicznościach, ale o tym opowiem wam kiedy takowe nadejdą). Pomysł na śniadanie w ostatnią niedzielę powstał w oparciu o wielkie Portobello (pieczarki brunatne), które kupiłem w Piotrze i Pawle. Uwielbiam je. Zarówno z uwagi na smak (bardziej „grzybowy” od zwykłych pieczarek), ale przede wszystkim z uwagi na to, że przez swoją wielkość stanowią idealną podstawę wielu przepysznych i szybkich w przygotowaniu dań i przekąsek. Do przygotowania opisywanego potrzebujemy zaledwie kilku składników.

 

pomysł na szybkie śniadanie kuchniapoznan

 

Jajka sadzone ze smażonymi Portobello

Składniki:

2 jajka

2 duże Portobello (pieczarki brunatne)

Masło – ¼ kostki

Oliwa

Ocet balsamiczny (opcjonalnie)

Rozmaryn – najlepiej świeży, ale może być suszony

Tymianek – najlepiej świeży, ale może być suszony

Sól

Pieprz

 

Zaczynamy od grzybów. Od kapeluszy odcinamy nóżki, oczyszczamy (najlepiej ręcznie lub przy użyciu suchej szmatki). Na patelni (najlepiej o wielkości zbliżonej do smażonych grzybów) rozpuszczamy sporą ilość masła wraz z oliwą i wkładamy kapelusze grzybów (blaszką do dołu). Smażymy na wolnym ogniu około 4 minut, po czym przewracamy na drugą stronę, dokładamy gałązki rozmarynu, tymianek i smażymy przez kolejne 4 minuty. W sytuacji wchłonięcia całego tłuszczu możemy dołożyć więcej masła lub podlać wodą (wersja fit, której nie stosuję). Pod koniec smażenia solimy i pieprzymy grzyby oraz jak ktoś lubi może skropić kapelusze octem balsamicznym. Na osobnej patelni smażymy jajka sadzone (jak to chyba wie każdy, ja najbardziej lubie smażone na oliwie, ze ściętym białkiem i luźnym żółtkiem). Na talerzu układamy usmażony kapelusz Portobello na nim kładziemy jajko i rozmaryn. Pełnię szczęścia dopełni świeże, chrupiące pieczywo, gorąca kawa i zimny sok pomarańczowy. No i gazetka oczywiście;) Smacznego!

 

pomysł na szybkie śniadanie kuchniapoznan

 

pomysł na szybkie śniadanie kuchniapoznan