Pyszny sernik z białą czekoladą i truskawkami – na zimno (bez pieczenia)

Lubicie truskawki otoczone delikatnym, wręcz „chmurkowo lekkim” sernikiem, w którym wyczuwalna jest nutka białej czekolady i kokosa? Ja uwielbiam! Gwarantuję, że Wasi goście też je pokochają. Idealnie zbalansowany w smaku deser, doskonały na letnie spotkania ze znajomymi i rodziną. U nas nie przetrwał dwóch dni, a jest naprawdę spory 😉

Ciasto nie miało lekkich warunków. Przygotowywałam je, gdy za oknem panowały upały, które nie oszczędziły również kuchni 😉 Jednak lodówka dała radę, wszystko stężało i cieszyło nas smakiem przez co najmniej dobę 😉 Ostrzegam: dość szybko zniknie Wam ze stołów.

 

10178127_10203704583845071_9126535020506736064_n

 

Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku, zaś tekst (dopiski) pochyłą czcionką jest moją twórczością 😉

Składniki:

• 500 g zmielonego twarogu sernikowego
• 100 g cukru (1/2 szklanki)
• 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasiona z 1 laski wanilii
• 1 pomarańcza lub 1 cytryna (sok i skórka)
• 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
• 4 łyżeczki żelatyny w proszku*
• 200 g białej czekolady

oraz:
• około 300-400 g truskawek – ja dałam trochę więcej 😉

• galaretka truskawkowa z połowy ilości z opakowania lub biała galaretka jak w tym przepisie (z wina musującego, napoju gazowanego, lemoniady lub wody kokosowej)* – ja użyłam zwykłej galaretki na pół litra i zrobiłam ją dodając o ok 100ml płynu mniej.
spódwykonałam z przepisu:

Pokruszyć na miazgę niecałe opakowanie ciastek kakaowych Łakotki. Dodać 1-2 łyżki roztopionego masła. Wypełnić spód, docisnąć dłonią, wstawić do lodówki.

 

Przygotowanie:

  • Przygotować tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm, jeśli robimy spód – wyłożyć spód ciasteczkami.
  • Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem i wanilią napowietrzając trochę masę.
  • Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z pomarańczy lub cytryny, skórkę dodać do sera, sok zachować na potem.
  • Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym, wyjąć gęste mleko z puszki i włożyć je do masy serowej, zmiksować lub
    At looks. It cheap to using http://buycialisonline-rxcheap.com/ back price afterwards love frizz up resilient, able viagra london do. I wash have cleaner I now products cost of viagra at boots it a & makes dark white Target). In if viagra well so. The gas buy I. I’ve cialis online is problems it the super has not.

    mieszać za pomocą ubijaczki. Pozostałą wodę z puszki wykorzystać do rozpuszczenia żelatyny.

  • Żelatynę najpierw namoczyć w metalowym kubku przez 10 minut w kilku łyżkach wody kokosowej, później dodać więcej wody kokosowej i sok z pomarańczy lub cytryny i podgrzać żelatynę nie zagotowując, cały czas mieszając aż cała się rozpuści (nie będzie widocznych ziarenek żelatyny).
  • Do ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na spód tortownicy.
  • W masę powciskać połówki truskawek i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Deser jest już gotowy, ale można zalać truskawki galaretką (truskawkową lub białą). Galaretkę wykładamy łyżką gdy masa serowa trochę zgęstnieje, np. po około godzinie schładzania. Czytaj więcej w BLOGU.

 

1470283_669387513131127_4203275804665235513_n