Najlepszy przepis na sernikobrownie wg autorki (KwestiaSmaku) jak i wg mnie (z dotychczas przetestowanych). Oryginalnie robiony jest z musem truskawkowym, ja jednak go znacznie uprościłam i kładę na wierzch owoce, świeże jak i mrożone. Trzy warstwy intensywnych smaków: orzechowy, mocno czekoladowy spód, gładkie w konsystencji słodkie warstwy serników i kwaskowaty owoc. Połączenie idealne.
Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała, że przepis jest naprawdę prosty i szybki w wykonaniu. Uwielbiam takie wypieki 🙂
Przepis pochodzi z bloga kwestiasmaku.com.
Spód brownie:
• 120 g gorzkiej czekolady
• 120 g masła
• 1/2 szklanki cukru
• 2 jajka L
• 70 g zmielonych migdałów
• 2 czubate łyżki mąki pszennej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
• 1 kg sera zmielonego trzykrotnie (gdy użyłam President ciasto było zwarte; przy tańszym twarogu powstała bardziej leista masa – mimo zwiększenia ilości mąki ziemniaczanej, co czyniło sernik inny w konsystencji – cięższy, bardziej zbity)
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 niepełna szklanka cukru
• 4 jajka
• 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego lub 3 łyżki cukru wanilinowego
• 100 g gorzkiej czekolady – następnym razem użyję mlecznej, by warstwa była mniej wytrawna
• 100 g białej czekolady
Przygotowanie:
Ser i jajka na sernik należy
ocieplić do temperaturze pokojowej. Przygotować tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować spód brownie: połamaną na kostkę czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem mieszając na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Do przestudzonej masy dodać jajka i ponownie wymieszać.
W misce wymieszać zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wsypać do masy czekoladowej i połączyć w gładką, jednolitą masę.Wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Przygotować masę serową: ser krótko zmiksować z mąką i cukrem, a następnie z jajkami i wanilią. Podzielić na pół i do każdej połówki dodać roztopioną (białą oraz ciemną) czekoladę (może być ciepła, ale nie gorąca).
Masę z ciemną czekoladą wyłożyć na spód brownie, wyrównać powierzchnię. To samo zrobić z masą z białą czekoladą. Posypać owocami.
Wstawić do piekarnika i piec przez 55 minut, aż masa będzie zastygnięta, wyłączyć piekarnik (nie otwierać) i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, później stopniowo otwierać piekarnik. Trzymać w lodówce.
Poniżej sernik robiony z sera o rzadszej konsystencji. Zamiast warstw wyszła struktura mozaiki. Jednak ciasto było nadal przepyszne 🙂