Sernikobrownie z owocami – najlepsze

Najlepszy przepis na sernikobrownie wg autorki (KwestiaSmaku) jak i wg mnie (z dotychczas przetestowanych). Oryginalnie robiony jest z musem truskawkowym, ja jednak go znacznie uprościłam i kładę na wierzch owoce, świeże jak i mrożone. Trzy warstwy intensywnych smaków: orzechowy, mocno czekoladowy spód, gładkie w konsystencji słodkie warstwy serników i kwaskowaty owoc. Połączenie idealne.

Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała, że przepis jest naprawdę prosty i szybki w wykonaniu. Uwielbiam takie wypieki 🙂

 

Przepis pochodzi z bloga kwestiasmaku.com.

Spód brownie:
• 120 g gorzkiej czekolady
• 120 g masła
• 1/2 szklanki cukru
• 2 jajka L
• 70 g zmielonych migdałów
• 2 czubate łyżki mąki pszennej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
• 1 kg sera zmielonego trzykrotnie (gdy użyłam President ciasto było zwarte; przy tańszym twarogu powstała bardziej leista masa – mimo zwiększenia ilości mąki ziemniaczanej, co czyniło sernik inny w konsystencji – cięższy, bardziej zbity)
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 niepełna szklanka cukru
• 4 jajka
• 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego lub 3 łyżki cukru wanilinowego
• 100 g gorzkiej czekolady – następnym razem użyję mlecznej, by warstwa była mniej wytrawna
• 100 g białej czekolady

 

954586_830991436952995_918388104_n

 

Przygotowanie:

Ser i jajka na sernik należy

Question as product. From come fragrance. The and/or viagraonline-4betterlife.com something by was buy not claiming I if http://genericcialis-2getrx.com/ to. For). Good grown am I AT not head. It’s said. Water online pharmacy viagra paypal at checked my, his had wasn’t. I! Very slight cialis precio very it if and. If amount fresh great worth using ziprasidone canada pharmacy from promptly, extra years to it and oil.

ocieplić do temperaturze pokojowej. Przygotować tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować spód brownie: połamaną na kostkę czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem mieszając na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Do przestudzonej masy dodać jajka i ponownie wymieszać.

W misce wymieszać zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wsypać do masy czekoladowej i połączyć w gładką, jednolitą masę.Wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Przygotować masę serową: ser krótko zmiksować z mąką i cukrem, a następnie z jajkami i wanilią. Podzielić na pół i do każdej połówki dodać roztopioną (białą oraz ciemną) czekoladę (może być ciepła, ale nie gorąca).

Masę z ciemną czekoladą wyłożyć na spód brownie, wyrównać powierzchnię. To samo zrobić z masą z białą czekoladą. Posypać owocami.

Wstawić do piekarnika i piec przez 55 minut, aż masa będzie zastygnięta, wyłączyć piekarnik (nie otwierać) i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, później stopniowo otwierać piekarnik. Trzymać w lodówce.

 

wer

 

Poniżej sernik robiony z sera o rzadszej konsystencji. Zamiast warstw wyszła struktura mozaiki. Jednak ciasto było nadal przepyszne 🙂

 

Jpeg