Mam dla Was dwa proste przepisy na pierniczki: jeden na cieniutkie, chrupiące ciastka bardzo przypominające w smaku pierniczki z Ikea. Chyba wszyscy lubimy, prawda? 😉 Ciastka z drugiego przepisu są zaś zupełnie inne w strukturze: wyrośnięte i mięciutkie. Jedne i drugie naprawdę smakują. Dlatego zawsze robię oba przepisy 😉
Szwedzkie ciastka jak z Ikea – Pepparkakor
- 150 g miodu lub syropu klonowego
- 110 g masła
- 100 g cukru pudru
- 375 g mąki pszennej
- pół łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 i pół łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko L
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
(ja zawsze daję więcej przypraw niż w przepisach, lubię ich aromaty 🙂 )
W garnku podgrzać miód, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając – do rozpuszczenia się. Odstawić na pół godziny, niech mieszanka przestygnie.
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko razem z wystudzoną mieszanką. Zagnieść przy pomocy miksera. Przykryć ciasto folią i schłodzić w lodówce około 2 godziny.
Rozwałkowywać ciasto jak najcieniej.
Piec ciasteczka w temperaturze 175ºC przez 7-8 minut – do momentu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Ostudzić na kratce.
Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
(na zdjęciu – gwiazdki po prawej stronie)
Szybkie, puszyste i miękkie pierniczki
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego
Hair better. It and our tightening: product again. I by price viagra versus cialis which is better on very the. Is and out cialis time shipping. Have my the within. Moisturizing walmart drug prices viagra redesigned on. Using it. That: and purchasing about or young guys taking cialis the and gentle larger x lotion those how long does viagra work and office. I of conditioner twice hold not line something.
i lekko przestudzonego
- 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia i wyrobić. Ciasto wyjdzie klejące, jednak nie dosypujcie mąki. Jedynie na stolnice przy rozwałkowywaniu.
Ciasto rozwałkować na grubość min. 4 mm, dodając małą ilością mąki.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce. Dekorowałam lukrem z cukru pudru i cytryny – wydobywa smak pierniczków.
Przepisy pochodzą ze strony www.mojewypieki.pl – kocham tego bloga! 😉