Sprawdzony przepis na pierniczki: Brunkager – pierniczki duńskie

Przepis znalazłam na blogu Upieczona.com. I powiem Wam, że pierniki z tego wypieku są naprawdę przepyszne! Migdały, skórka pomarańczowa, słodki miód, intensywne korzenne przyprawy… Niebo w gębie! Zatem do dzieła, macie jeszcze czas do Świąt 🙂

pierniki_pierniczki_brunkager_szwedzkie_przepis_kuchnia_poznan-1

Swój specyficzny kształt zawdzięczają innej metodzie wykrawania pierniczków. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, rolujemy je i kroimy w plastry. Ale wszystko po kolei…

Składniki na 2-3 blachy:

  • 125 g miodu
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonych goździków (zastąpiłam łyżką przyprawy do piernika)
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 100 g posiekanych migdałów lub połamanych płatków migdałowych

Miód, masło i cukier rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, pod koniec wrzucamy skórkę pomarańczową. Zostawiamy do wystudzenia.

Do miski przesiewamy mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, dodajemy posiekane migdały. Gdy masa z miodem ostygnie, dodajemy ją do mąki. Ciasto wyrabiamy rękoma.

pierniki_pierniczki_brunkager_szwedzkie_przepis_kuchnia_poznan-5

pierniki_pierniczki_brunkager_szwedzkie_przepis_kuchnia_poznan-3
pierniki_pierniczki_brunkager_szwedzkie_przepis_kuchnia_poznan-2

Ciasto dzielimy na 3 części, zwijamy w rulony, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub godzinę do zamrażalnika. Po wychłodzeniu kroimy je na plastry o grubości 7-8mm.

Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.

pierniki_pierniczki_brunkager_szwedzkie_przepis_kuchnia_poznan-4
pierniczki_pierniki_najlepszy_przepis_szybkie_pyszne_kuchnia_poznan-2

One Comment

  1. Maleńka pisze:

    Wracam do Was już kolejny rok po ten przepis 🙂

Comments are closed.