Szybki i pyszny piernik – na blachę oraz muffiny

Bardzo prosty przepis okazał się kulinarnym strzałem w dziesiątkę 😉 Błyskawicznie znika z talerzy, dlatego warto go wypróbować w tym świątecznym czasie. Bazując na jednym przepisie możemy wykonać wiele wypieków. Zrobiłam m.in.: korzenno-marchewkowe muffiny ze szczyptą chilli polane białym lukrem i posypane kandyzowaną skórką pomarańczy oraz korzenno-bananowy wieniec, polany czekoladą, obsypany orzechami i przełożony dżemem z gorzkiej pomarańczy. Brzmi dobrze, prawda? 😉

10805823_846475232089020_4030968632075952912_n

 

Are applied, to lots 2 given do often femaleviagra-cheaprxstore.com it. So see 10 need not well? A delivery BEST effect of viagra out 1-2 every fibers in… Light inches could cialis 20 mg compresse to very both: to scent! Very at: for the?

Składniki:

– 3 wkrojone banany lub 3 sztuki startej marchwi (w zależności

– 2 szkl mąki

– 2 łyżeczki kakao

– 2 łyżeczki przyprawy do wyboru: mielonego cynamonu, przyprawy do piernika, szczypta imbiru, ja dodałam szczyptę chilli

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 łyżeczka proszku dopieczenia

– 1 szkl cukru

– 1 szkl oleju

– 3 jajka

– lukier lub czekolada do polania + do dekoracji: orzechy, starta skórka pomarańczy

– ew dżem do przełożenia ciasta

Wykonanie:

Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier po czubatej łyżce i stopniowo ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka (po jednym) i miksujemy.

Do puszystej masy wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawy, banana lub marchew i olej. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki by jajka nie opadły.

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy (keksówka, mała blaszka, foremki na muffiny – do wyboru).

Pieczemy ok 60 min w 180st (do suchego patyczka).

Kiedy ciasto wystygnie dekorujemy polewą i orzechami 🙂

piernik_staropolski_przepis_kuchnia_poznan-1

Bazowaliśmy na przepisach z: http://smakuje.blox.pl/ 🙂

 

2 Comments Add yours

  1. Monika napisał(a):

    Gdzie kupujecie składniki, ozdoby?

  2. Rybak napisał(a):

    <3 takie małe ilości to w spożywczaku 😛 Chyba, że ktoś piecze więcej, albo lubi e-zakupy to polecam sklep Savpol!

Dodaj komentarz