Okazuje się, że tort, który zachwyca wyglądem (i niewątpliwie smakiem) wcale nie musi być trudny w wykonaniu. Pieczenie intensywnie czekoladowego „biszkoptu” jest niezwykle proste, wystarczy połączyć z sobą mokre składniki, bez ubijania na sztywno białek, dodać do składników suchych i przelać ciasto do tortownicy. Masa z mascarpone? 5 minut pracy. Przygotowywanie tortu możecie sobie ułatwić zastępując owocową frużelinę własnej roboty, gotowym dżemem bądź powidłami. Ozdabiamy owocami i tort już może zachwycać na Waszym przyjęciu 🙂
Czekoladowe ciasto
Składniki ( w temp. pokojowej):
– 3 jaja L
– 150ml mleka
– 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
– 1 i 1/4 szkl. cukru
– łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 150 g mąki pszennej
– 60 g kakao
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, sodę, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (za pomocą trzepaczki).
Piec w tortownicy 20 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. 40-50 min w temp. 170C (piekłam do „suchego patyczka”). Po upieczeniu i wystudzeniu odciąć „górkę” i pokruszyć. Pozostałe ciasto podzielić na dwa blaty.
Owocowa frużelina:
– 250 g owoców (u mnie mrożone wiśnie)
– 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
– 0,5 szkl. cukru
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
Owoce wymieszane z cukrem umieścić w garnuszki, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru (nie doprowadzać do wrzenia). Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę energicznie wymieszać z owocami, uważać, by nie powstały grudki. Schłodzić, aż do zgęstnienia sosu. Frużelina powinna mieć konsystencję żelowatego kisielu. U mnie tężenie zajęło ok 2-3 godzin.
Krem:
– 250 g mascarpone
– 250 ml śmietanki 36%
– 1,5 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Schłodzony serek umieścić z kremówką w jednym naczyniu i ubić do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodać cukier i wanilię.
Wykonanie:
Układamy od dołu: na spód czekoladowy blat, rozsmarować pół kremu z mascarpone, wyłożyć kilka łyżek frużeliny, przykryć drugim blatem ciasta, reszta kremu, kilka łyżek frużeliny. Na górę wysypać okruchy z ciasta, ozdobić owocami. Latem: wiśnie, jagody, maliny, truskawki; zimą: wszelkimi dostępnymi owocami, np. owocami granatu.
Tort trzymamy w lodówce 🙂 Będzie pysznie 😉
Przepis z MojeWypieki.pl