Truskawkowo-śmietanowy tort wiosenny, który posmakuje każdemu

Ciasto miało być okazałe, ale zarazem proste w wykonaniu. Musiałam mieć pewność, że niczego tu nie zepsuję (tort był prezentem imieninowym) 😉 Uznałam, że biszkopt z lekką, owocową pianką posmakuje każdemu i na szczęście się nie pomyliłam. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na lekki, musowo-piankowy tort owocowy trafiliście w dobre miejsce 😉

torcik wiosenny, tort truskawkowy, śmietanowy, kuchnia poznan

Przepis ze strony Kwestia Smaku

W niewielkim stopniu przeze mnie zmodyfikowany 😉

Składniki:

Biszkopt:
• 4 jaja (w temp. pokojowej) – choć ja użyłam zimnych i nic złego się nie stało 😉
• 1/2 szklanki cukru
• 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nasączenie: 10 łyżek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną lub biały rum z dodatkiem soku z cytryny – ja dodałam whisky

Mus truskawkowy:
• 450 g świeżych lub mrożonych truskawek – użyłam 400g mrożonych truskawek i 50g mrożonych jagód. Wy użyjcie swoich ulubionych owoców
• 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
• 8 łyżek cukru pudru
• 2 łyżki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
• 10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa)
• 500 g śmietany 36% (do ubijania)

Wierzch:
• 400 g śmietany 36% do ubijania
• 3 łyżki syropu truskawkowego lub malinowego lub syropu grenadina – zamiast syropu użyłam ok. 3 łyżek czerwonego dżemu

Dekoracja:
• zmielone orzechy
• kilka świeżych truskawek lub kwiaty i beza jak w serniku wiosennym – na wierzch

ja z dekoracji ostatecznie zrezygnowałam, zostało mi tak dużo bitej śmietany, że zdecydowałam się pokryć nią całkowicie tort

Przygotowanie:
Biszkopt:

  • Dno tortownicy o średnicy 23 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
  • Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier. Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami). /Edit: Ja ubiłam zimne białka ze szczyptą soli na sztywną masę, następnie stopniowo dodawałam cukier, aż do powstania błyszczącej białej piany. Ten sposób ubijania nigdy mnie nie zawiódł 😉 Następnie cały czas ubijając wrzucałam po jednym żółtku.
  • Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) i krótko miksować na małych obrotach miksera lub mieszać delikatnie łyżką, tak aby piana jak najmniej opadła. Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie odstawić go na blat. Ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 2 blaty.

Mus truskawkowy:

  • Truskawki rozmrozić, np. w temperaturze pokojowej lub w następujący sposób: wsypać zamrożone truskawki do garnka, przykryć i podgrzewać na większym ogniu przez około 3 minuty, co jakiś czas potrząsnąć garnkiem lub zamieszać. Odstawić z ognia i pod przykryciem całkowicie rozmrozić. Wylać na sitko zawieszone na nowym garnku lub misce i przetrzeć łyżką lub tłuczkiem. To co pozostanie na sicie (około 2 łyżek) – wyrzucić. Przetarty mus zachować (powinno wyjść około 1 szklanki). Dodać do niego sok z cytryny, 5 łyżek cukru pudru i cukier wanilinowy. Całkowicie ostudzić.
  • Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i namoczyć przez 10 minut, następnie chwilę podgrzać (np. w małym rondelku) i ciągle mieszając rozpuścić ją bardzo dokładnie (nie mogą pozostać grudki). Do płynnej żelatyny dodać 2 łyżki musu truskawkowego, wymieszać a następnie wlać do reszty musu, wymieszać i odstawić. Ostudzić jeśli mus się ocieplił. /Edit: Zawsze rozpuszczam żelatynę w następujący sposób: do proszku dodaję odpowiednią z przepisu ilość wrzącej wody i energicznie mieszam żelatynę trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli nadal widzicie proszek, zanurzcie  naczynie, w którym ubijacie w misce.garnku z gorącą wodą. Wtedy podniesiecie temperaturę płynu i 100% rozpuścicie żelatynę. Odkąd zaczęłam używać do tego procesu trzepaczki, nigdy nie uzyskiwałam grudek. Polecam 😉
  • Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę, w połowie ubijania zacząć dodawać stopniowo pozostałe 3 łyżki cukru pudru. Śmietana na koniec ma być bardzo gęsta i sztywna. Dodać do niej, najlepiej w dwóch partiach, ostudzony mus truskawkowy z żelatyną (ma być płynny a nie zastygnięty), za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub krótko miksując na minimalnym obrotach miksera.

Wykończenie:

  • Pierwszy blat włożyć z powrotem do tortownicy, zapiąć obręcz, biszkopt skropić 4 łyżkami nasączenia. Wyłożyć mus i wstawić do lodówki do zastygnięcia (około 2 godziny, albo krócej, mus nie musi być idealnie sztywny). Przykryć drugim blatem, skropić nasączeniem i wstawić do lodówki na kilka godzin do czasu aż środkowy mus zastygnie. Torcik możemy zrobić dzień wcześniej.
  • Wierzch: W czystej misce ubić śmietanę na sztywno, połową śmietany pokryć boki tortu, do reszty dodać syrop truskawkowy lub grenadinę i zmiksować, rozsmarować na wierzchu tortu. Boki udekorować mielonymi orzechami a wierzch plasterkami truskawek lub bezą i kwiatami.