Winebar z dobrą kuchnią w okolicach Starego Rynku Poznania? | restauracja Dobra i Wino

Pogoda w majówkę jaka była, każdy wie 😛 Brak słońca i permanentna mżawka nie zachęcały do spacerów na świeżym powietrzu. Na szczęście do siedzenia w restauracjach nie potrzebujemy 20C i słońca za oknem ;D Pogoda na wizytę w smacznym miejscu jest po prostu zawsze 😉

W sobotę nasz wybór padł na Dobra i Wino. Restauracje otwartą niespełna pół roku temu na parterze nowoczesnego i eleganckiego parkingu wielopoziomowego przy ulicy Za Bramką. Miejsce jest zatem nowe, lecz funkcjonuje na tyle długo, by ogarnąć charakterystyczny dla debiutantów chaos organizacyjny oraz wypracować sobie sposoby na dostarczenie wysokiej jakości doświadczenia restauracyjnego swoim klientom, niemal przy każdej wizycie.

Dobra i wino to dość popularny ostatnio koncept łączenia restauracji z wine bar w jednym. Mamy więc możliwość  zarówno zjedzenia dań szeroko pojętej kuchni europejskiej, dobrania do nich ciekawych win, a także zakupu ich do domu.

Szczególnie cieszy nas szeroki wybór win na kieliszki. Obecnie jest to około 30 win białych oraz czerwonych podzielonych w prosty, przejrzysty sposób na wina lekkie i ciężkie. Poszczególne wina są oczywiście opisane bardziej szczegółowo, natomiast dla wielu niewtajemniczonych taki prosty podział będzie najbardziej logiczny i trafny. Wina w butelkach to już wybór spośród ponad 200 etykiet. Każde z nich możecie kupić do domu lub po doliczeniu stałej opłaty korkowej cieszyć się nim miejscu.

Jak wino, to oczywiście tapas czy włoskie antipasti. Oprócz szerokiego wyboru ciepłych i zimnych przekąsek na uwagę zasługuje przede wszystkim – chyba pierwszy w Poznaniu – mozzarella bar,  w formie DIY, czyli zrób to sam. W ramach niego sami wybieramy rodzaj i wielkość mozzarelli, a także dodatki z jakimi ma być podana. Opcja ciekawa i dająca sporo funu. Nie jest jednak tania, gdyż dość szybko można wywindować cenę dania do 50 zł, a to dość sporo jak za przystawko/sałatkę. Dobrze, gdyby wybrany zestaw podawany był każdorazowo z pieczywem, ułatwiającym jedzenie poszczególnych elementów i czyniącym go bardziej kompletnym. Tym bardziej, że pieczywo jest wypiekane na miejscu i jest naprawdę dobre.

Podczas naszej wizyty zamówiliśmy:

Przystawki:

– Parfait z wątróbek drobiowych na grzance pszenno – żytniej z konfiturą z czerwonej cebuli – 12 zł

–  Mozzarella di bufala/szynka dojrzewająca/pieczona papryka z oliwą i kaparami/słodki czosnek confit – 48zł

Dania główne:

– Naleśnik kukurydziany na bazie mleczka kokosowego/pieczony batat/ciecierzyca/sos sezamowy z wasabi – 39 zł

Naleśnik był daniem wegańskim i bezglutenowym. Całkiem spory i sycący. Sałatka z chrupiących, piklowanych warzyw świetnie przełamywała smak farszu w naleśniku – bez niej to danie byłoby niepełne, trochę monotonne. Ogólnie smaczna pozycja 🙂

– Kaczka confit/puree z pieczonych batatów/figa balsamiczna/ konfitura z czerwonej cebuli – 49 zł

Na uwagę zasługuje przede wszystkim świetna kaczka w nieco zimowej kompozycji. Idealnie miękkie i soczyste mięso wraz z chrupką skórką. Doskonale skomponowana ze słodkimi dodatkami batatów, figi i cebuli. Danie naprawdę zacne.

Wyjątkowo smakowała nam także parfait z wątróbek na bardzo smacznym chlebie wypiekanym na miejscu w Dobra i Wino. Zalecamy właścicielom podawanie tego pieczywa do zestawów tworzonych przez klientów w ramach mozzarella bar. Będzie to strzał w dziesiątkę. I jeszcze mała podpowiedź dla Was na koniec. Tworząc swoje zestawy w ramach mozzarella bar koniecznie zamówicie słodki czosnek confit. Naprawdę warto!

Aaa! I deser! Jako, że po powyższych daniach byliśmy już ostro najedzeni zdecydowaliśmy się wziąć jeden deser na 2 😉 Wybór padł na sernik serwowany w słoiczku. I musimy przyznać, że niezwykle pozytywnie nas zaskoczył! To dość prosty pomysł na deser, ale był pyszny i cale niemały 😉 Sos czekoladowy obficie polany po chłodnym musie z sera… mmmm! Pycha!

Pod koniec chcemy jeszcze wspomnieć o napoju, który towarzyszył naszemu obiadowi (rzecz jasna prócz wina!) – ponieważ jest to smaczna porcja zdrowia produkowana w Poznaniu, czyli trzymamy za nich kciuki! CHIAS to właściwie napój – przekąska,  gdyż dzięki dużej ilości nasion chia staje się dość sycący 🙂 Namiar na nich znajdziecie TUTAJ.

 PODSUMOWUJĄC

Dobra i Wino to elegancki lokal z nowoczesnym wnętrzem, gdzie czujemy się trochę jak u siebie w domu. Plus za profesjonalną i bardzo sympatyczną obsługę – do takich osób i miejsc po prostu chce się wracać 🙂

Ich Facebook

Ich strona WWW